Joomla is gratis. Gratis te downloaden en gratis te gebruiken. Maar was er niet een Engels spreekwoord dat luidde: "There is no such thing as a free lunch" ?

coffeeOpbouw website

Het op goede wijze installeren van Joomla benodigt bepaalde technische vaardigheden, kennis en tijd. Om over die specifieke technische kennis en vaardigheden te kunnen beschikken, dient u tijd en geld te investeren. De tijd die u daarvoor nodig hebt, kunt u niet besteden aan uw eigen bedrijfsvoering. En dat kost u geld.

Een oplossing kan zijn om de installatie uit te besteden, bijvoorbeeld aan db8. Die heeft de benodigde technische vaardigheden en kennis in huis. Maar dat is ook niet gratis.

Exploitatie website

U heeft uw eigen Joomla website. De installatie is acher de rug en uw website wordt volop bezocht. Om bezoekers te trekken en te houden is het essentieel om uw website actueel te houden.

U kunt het beheer van uw website uitbestenden aan derden. Dat kost u geld. U kunt het beheer ook geheel zelf doen. Maar dat kost u tijd. Echter niet veel meer tijd dan artikelen schrijven en die aan een reclamebureau e-mailen die ze vervolgens op de website plaatst. Maar het kost wel wat tijd.

Joomla is zeer gebruikersvriendelijk. Maar om er optimaal mee aan de slag te kunnen, is het raadzaam om een korte cursus te volgen. Ook niet gratis.

Ondersteuning website

Na de korte cursus beheert u zelf uw eigen website. Maar wat doet u als u aanvullende vragen heeft? Hulp op het officiƫle Joomla forum is gratis, maar u raadt het al, het kost u tijd en dus indirect geld. Maar voor ondersteuning door derden, bent u ook een bedrag kwijt.

Joomla is, op zich, gratis.

Het is voor een zaak om te bepalen wat u zelf wilt en kunt doen, en wat u bereid bent te investeren in kennisopbouw, tijd en geld. Zoek daarin een optimale mix. En dat is afhankelijk van uw kennis en wensen.

Het plaatsen van artikelen kunt u het best zelf doen. Voor het eenmalig installeren, inregelen, opzetten en gedeeltelijk vullen van een Joomla website dient u zelf een goede afweging te maken. Een korte training is zeker aan te bevelen om optimaal van Joomla gebruik te kunnen maken. Bij vragen kunt u bijvoorbeeld eerst een korte zoekactie doen op forum.Joomla forum forum, eventueel gevolgd door betaalde support van een Joomla professional.

Conclusie

Niet alles zelf willen doen, kan u geld besparen. Want de tijd die u kwijt bent aan alles zelf doen, kunt u niet besteden aan uw eigen bedrijfsvoering en levert u geen geld op.

Aan u de keuze wat u zelf kunt en wilt doen, en welke werkzaamheden u aan db8 wilt uitbesteden.